Do czego służy mata kuchenna?

wycieraczki-12342

7 mat kuchennych, które poprawiają zdrowie, bezpieczeństwo i produktywność w środowiskach hotelarskich.

Jeśli prowadzisz kuchnię komercyjną, prawdopodobnie zdrowie i bezpieczeństwo znajdują się na szczycie listy zmartwień. W 2023 roku, bardziej niż kiedykolwiek, zdrowie klientów i pracowników ma kluczowe znaczenie dla udanej działalności hotelarskiej.

Najlepszym sposobem ochrony ludzi przed poślizgnięciami, potknięciami i upadkami jest zainstalowanie odpowiednich mat. Maty kuchenne nie tylko zapobiegają wypadkom, ale także zwiększają wygodę i produktywność pracowników. To z kolei sprawia, że ​​Twoi klienci są szczęśliwsi.

Aby podkreślić przeznaczenie wycieraczki kuchennej, oto 7 mat często używanych w kuchniach komercyjnych:

 

  1. Antyzmęczeniowe maty kuchenne

Jednym z najlepszych sposobów na dobre traktowanie pracowników jest zapewnienie im komfortu w pracy. Dla każdego, kto stoi przez dłuższy czas w ramach swojej pracy, gumowe maty przeciwzmęczeniowe właśnie to robią. Możesz również zapoznać się z różnymi rodzajami mat przeciwzmęczeniowych .

Maty antyzmęczeniowe zapobiegają dyskomfortowi i bólowi spowodowanemu przemęczeniem mięśni i skurczami stawów podczas stania na twardym podłożu. Kucharze to notorycznie zmęczeni ludzie, a każdy pracujący w kuchni doceni ulgę, jaką dają te maty.

 

  1. Maty antypoślizgowe

Maty antypoślizgowe mają kluczowe znaczenie dla każdego, kto oczekuje, że klienci i pracownicy będą mogli poruszać się po kuchni i obszarze obsługi. Maty antypoślizgowe zapewniają tarcie z podłogą, albo dzięki gumowemu podkładowi, albo poprzez trwałe przymocowanie do podłogi.

W kuchniach maty przeciwzmęczeniowe mogą być również antypoślizgowe, dzięki czemu możesz zaoferować pracownikom to, co najlepsze z obu światów. Dobrym pomysłem jest również, aby wycieraczki wejściowe były antypoślizgowe i można je łączyć z innymi funkcjami.

 

  1. Maty odporne na tłuszcz

W kuchniach komercyjnych może dojść do rozlania gorącego oleju i innych tłuszczów oraz chemikaliów. W takim przypadku mata niskiej jakości ulegnie zniszczeniu i stanie się bezużyteczna. Bezużyteczna mata jest niebezpieczna, ponieważ szybko staje się zagrożeniem potknięcia.

Aby tego uniknąć, postaw na wysokiej jakości maty kuchenne odporne na tłuszcz i chemikalia . Kauczuk nitrylowy jest odporny na oleje, chemikalia, smary i tłuszcze bez uszczerbku dla komfortu i właściwości antypoślizgowych.

 

  1. Maty odprowadzające wodę

Nawet bardziej niż wycieki smaru i oleju jest woda. W zatłoczonych kuchniach osoby zmywające garnki i pracownicy produkcji żywności często rozlewają duże ilości wody. Chłonna mata nie wystarczy do tego, ponieważ szybko się zapełni.

Zamiast tego komercyjne wycieraczki aluminiowe powinny odprowadzać wodę, aby płyn nie gromadził się na ich powierzchni. Kanały, otwory drenażowe i podniesione występy pod spodem to niektóre sposoby, dzięki którym wysokiej jakości maty kuchenne zapobiegają poślizgnięciu się wody.

 

  1. Chłonne maty drzwiowe

Chociaż maty chłonne nie są idealne do kuchni wewnątrz, są bardzo ważne na zewnątrz. Przy całym tym wycieku, który ma miejsce w środku, tragarze kuchni i inni kelnerzy muszą dokładnie wysuszyć stopy, zanim wejdą do obszaru obsługi.

Chłonne wycieraczki są ostatnim etapem osuszania stóp, które przechodzą przez drzwi i mogą być różnicą między mokrą, śliską restauracją a bezpieczną, suchą restauracją.

 

  1. Maty do pomieszczeń czystych

W przypadku obszarów, które muszą być sterylne – a nie tylko czyste – maty do pomieszczeń czystych usuwają ostatnie cząsteczki, których brakuje w standardowych wycieraczkach. Każdy lepki arkusz dokładnie czyści buty, pozostawiając je wystarczająco czyste, aby mogły wejść nawet do środowisk chirurgicznych.

Większość komercyjnych kuchni nie potrzebuje tego poziomu czystości, ale szpitale i ośrodki opieki nad osobami starszymi mogą chcieć tej dodatkowej warstwy. Gdy arkusz się zapełni, zdejmij go, aby odsłonić nowy, świeży pod spodem.

 

  1. Spersonalizowane maty z logo

Maty z logo same w sobie nie są elementem BHP , ale udowodniono, że podnoszą morale pracowników. Zwiększają również świadomość marki wśród Twoich klientów i potencjalnych klientów.

Maty z logo są ważne dla kuchni, ponieważ promują markę, do której są przywiązane. Pomyśl o tym jako o zawsze aktywnym marketingu, który zapewnia bezpieczeństwo również Twoim pracownikom. Dowiedz się więcej o tym, jak maty z logo zwiększają sprzedaż, aby zoptymalizować marketing podłogowy.